Koninginnenspijs en pollen

Naast honing zorgen de bijen voor een aantal andere specialiteiten zoals stuifmeel, koninginnenspijs, en propolis. Deze producten zijn minder bekend maar worden niettemin over de ganse wereld gebruikt binnen een evenwichtig en gezond eetpatroon.

Hierbij beschrijven we kort enkele van deze specialiteiten, met de informatie voor een correct gebruik.
Vergeet evenwel niet dat het om natuurlijke stoffen gaat en dat je bij aanhoudende klachten de huisarts raadpleegt.

Stuifmeel

Stuifmeel zijn de mannelijke voortplantingscellen van bloemen en planten. De bijen verzamelen dit stuifmeel als krachtvoedsel voor zichzelf en voor de jonge larven. Bijenhouders en specialisten in het vak, die er reeds lang de goede eigenschappen van kennen, verzamelen het voor menselijk gebruik.

Stuifmeel bevat naast 30% koolhydraten vooral proteïnes (eiwitten) waarvan de helft onder vorm van aminozuren, welke ons lichaam broodnodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.

Stuifmeel ziet eruit als kleurige korreltjes die men zo kan eten.
Onder de microscoop kan men makkelijk bepalen van welke bloem het stuifmeel afkomstig is. Elke bloem heeft haar eigen patroon. Zodat de stuifmeelkorrel als het ware een vingerafdruk is van de bloem waarvan het afkomstig is.

Gezien het meeste stuifmeel van diverse bloemen afkomstig is, hebben de korreltjes allemaal een verschillende kleur. Meestal kan men stuifmeel kant en klaar in een bokaal van circa 200gram aankopen. Voldoende voor een kuur van 21 dagen.

Gebruikstips: Stuifmeel is gedroogd alvorens het verpakt wordt. Hou de bokaal dus steeds goed afgesloten tijdens het gebruik. Gebruik 1 volle soeplepel per dag, gedurende minstens 1 maand. Vindt je de smaak niet erg lekker, vermeng dan met wat honing of confituur.

Koninginnenbrij

Koninginnenspijs is het voedsel dat de bijen levenslang aan hun koningin voorbehouden en gedurende een paar dagen aan hun jonge larven geven.

Het is een melkachtige sap dat bijen uit twee kopklieren afscheiden. Om dit te kunnen moeten die bijen zelf voldoende stuifmeel eten.

Propolis

Propolis is een kleverige bruine hars, die door bijen wordt verzameld op de knopen van bomen en planten. Ze gebruiken dit om de kieren en gaten van hun kast te dichten.

Propolis is verkrijgbaar onder diverse vormen (tinctuur, pastilles en zalf) in natuurwinkels of apotheek.