Veelgestelde vragen over honing

De vloeibare honing kristalliseert toch

Plaats de honing met open deksel in de microgolfoven op stand ‘ontdooien’ gedurende een paar minuten. Herhaal indien nodig tot de honing opnieuw vloeibaar is. Vergeet bij knijpflessen niet de doseerdop open te zetten.

De vaste honing vertoont op de zijkant witte vlekken.

Felle kou kan ervoor zorgen dat vaste honing ijsbloemen vertoont aan de wand van de bokaal. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Zet de bokaal op een warmere plaats (25°C) gedurende een paar dagen. De honing wordt zachter en de ijsbloemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De vaste honing vertoont boven aan een witte sluier.

Het gaat om een afzetting van de was die in honing altijd aanwezig is. Normaal mag je de honing zo gebruiken. Of je kan het laagje was wegschrapen.

Wanneer ik honing in de thee giet, wordt de thee helemaal zwart.

Honing bevat ijzermineralen en in de thee resulteert dit in een donkere wolk. Voeg 1 druppel citroen toe en de thee is weer compleet helder.

Hoe een bokaal honing volledig leegmaken?

Vul de bijna lege bokaal met melk. Warm even op tot ongeveer 45°C (in de microgolfoven). Even goed schudden en warm opdrinken. Zo zorgt u ervoor dat uw bokaal honing tot de laatste gram goed is gebruikt.

Honing en babyvoeding

Honing gebruiken is een goede gewoonte en past in een evenwichtige voeding voor volwassenen en kinderen. Het is evenwel geen essentieel onderdeel van babyvoeding. Net als rauwe melk en andere ongekookte voedingsproducten is honing niet aangewezen voor zuigelingen van minder dan 12 maanden.

In melk of in allerlei andere niet gepasteuriseerde producten en dus ook in honing kunnen sporen van organismen voorkomen, in casu botulisme. Ingeval van constipatie, zouden deze sporen kunnen groeien en een toxische stof genereren. Bij kinderen en volwassenen wordt deze stof geneutraliseerd. Het darmstelsel van jonge baby’s is evenwel niet voldoende ontwikkeld voor een dergelijke neutralisatie. Zuigelingen moeten minstens drie maanden vast voedsel gekregen hebben om de nodige weerstand te kunnen aanmaken. De marge van 12 maanden is dus zeker voldoende. Zonder deze weerstand en in geval van constipatie zou botulisme kunnen leiden tot ongesteldheid en zelfs hospitalisatie, met alle gevolgen van dien. De typische symptomen van zo’n aandoening bij zuigelingen zijn dan ook: loomheid en slapte, niet goed eten en drinken, huilen met een zwak, hoog geluid en geen ontlasting gedurende enkele dagen.

Het is zonder meer duidelijk dat dit zeer zelden voorkomt. In België zijn er nog geen gevallen bekend. Niettemin is er op Europees niveau een groeiende consensus dat er een risico bestaat en dat het vermeden kan worden. Dit door niet gepasteuriseerde producten weg te laten uit de voeding van baby’s. Honing, een natuurlijk product dat wettelijk niet mag gepasteuriseerd worden, is derhalve niet geschikt voor zuigelingen onder de 12 maanden.

Preventief onderzoekt Meli sinds januari 2001 alle gebruikte honinggrondstoffen op de aanwezigheid van botulisme, vooraleer deze te verwerken in de diverse honingproducten.

De vaste honing is te hard

Zorg ervoor dat je de bokaal op kamertemperatuur bewaart, eventueel wat warmer, maar niet meer dan 25°C. Na enkele dagen wordt de honing smeerbaar.

Er staat een bruin laagje boven op de vaste honing

De honing heeft allicht te warm gestaan. De toplaag is vloeibaar geworden en verkleurt. Maar geen nood, roer alles goed door elkaar. De honing is nog perfect te gebruiken.

Wat is honingdauwhoning?

Deze honing ontstaat wanneer de bijen het zoete sap van op planten en bomen opzuigen, in plaats van nectar uit de bloemen. Honingdauwhoning zoals bvb denhoning, is vloeibaar en kristalliseert weinig of niet. Rijk aan mineralen.

Ijsbloemen op de honing?

Plotse koude doet honing krimpen. Zo kunnen er witte ‘ijsbloemen’ zichtbaar worden. Zet de honing enkele dagen op een warme plaats (26 tot 28 °C) en de honing zal zich herstellen.

Wat is het verschil tussen honing en biohoning?

Er worden vaak vragen gesteld over het verschil tussen biohoning en andere honing. Wij weten dat alle honing door bijen uit nectar is gemaakt. Dat onderweg niets is toegevoegd, noch veranderd. Dat moet zo voor alle honing.

Het verschil tussen biohoning en niet-bio zit in het toezicht tijdens als deze operaties. Voor biohoning zijn er speciale organisaties die dat toezicht organiseren. En hun naam daaraan verbinden: het biogarantie label. Eigenlijk een beetje zoals een bekend merk dat doet voor zijn product: garant staan dat er niets fout gaat onderweg. Dat alles volgens het boekje en de wet gebeurt. Met een goed gespecialiseerd labo, die alles nog eens controleert.

Honing en biohoning: beide dienen compleet natuurlijk te zijn, zonder enige toevoeging of verandering.