NL

/

FR

/

EN

Meli zoekt wereldwijd naar de beste honing. Met het oog op smaak en kwaliteit halen we die rechtstreeks bij de imker.

Heerlijke bloemenhoning uit de champagnestreek

De champagnestreek in Frankrijk kan je het makkelijkst herkennen aan de talrijke wijngaarden en prachtige chateaus. Je bent er bijna verplicht om een champagnekelder te bezoeken en een glaasje te proeven! Maar wist je dat er in de regio ook heerlijke honing wordt geoogst?

Al sinds de 18de eeuw staat de bloemenhoning uit de champagnestreek bekend om zijn karakteristieke en zoete smaak. Goudkleurig, met een licht bloemenparfum, valt de honing bij iedereen in de smaak.

Maak kennis met de Franse bloemenhoning geoogst in de champagnestreek

Oorsprong

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en is het meest noordelijke gebied geschikt voor de wijnbouw in het land. Het klimaat is er vrij mild. De champagnestreek biedt de bijen een grote diversiteit aan bloemen, steeds afhankelijk van het seizoen. Denk aan fruitbomen, lindebomen, dwergmispels, oleanders, bijenbrood, asters, … en duizenden wilde bloemen.

Korte keten

Meli haalt de honing rechtstreeks bij de imkers uit de streek. Deze imkers zetten volop in op lokaal geoogste honing. Zo heeft de honing weinig voedselkilometers én behoudt die zijn bijzondere smaak.

Smaak

De natuurzuivere vloeibare bloemenhoning heeft een zacht fruitige smaak. In de mond onthult zich een fijne karamelsmaak met een vleugje bloemenaroma.

Lekker bij:

Honing uit de champagnestreek smaakt heerlijk op een licht geroosterde broodtoast, verwerkt in gerechten, op de vinger of als zoetstof in yoghurt. Een echte delicatesse!

The best of both worlds in één cocktail

Champagne én honing uit de champagnestreek combineren? Dat kan! Het resultaat is een sprankelende cocktail, met zoete toets. 

Wat heb je nodig?

  • 15 ml vodka
  • 15 ml Cointreau
  • 1 theelepel honing
  • Champagne

Doe de vodka, Cointreau en honing in een cocktailshaker en schud krachtig. Giet in een glas en vul aan met champagne. Proost!

The best of both worlds in één cocktail

Champagne én honing uit de champagnestreek combineren? Dat kan! Het resultaat is een sprankelende cocktail, met zoete toets. 

Wat heb je nodig?

  • 15 ml vodka
  • 15 ml Cointreau
  • 1 theelepel honing
  • Champagne

Doe de vodka, Cointreau en honing in een cocktailshaker en schud krachtig. Giet in een glas en vul aan met champagne. Proost!

Bruschetta met geitenkaas, hazelnoot en honing

  • Meli honing uit champagnestreek
  • 1 stokbrood
  • 150 g geitenkaas (bij voorkeur verse geitenkaas)
  • 10 à 15 hazelnoten
  • 10 vijgen (zonder pit)
  • 4 takjes verse tijm

Stap 1 Hak de hazelnoten fijn door ze in een zak te stoppen en erover te rollen met een deegrol. Rooster ze vervolgens gedurende één à twee minuten in een antiaanbakpan. Gebruik geen boter of olie.

Stap 2 Snij de vijgen in tweeën en meng met enkele koffielepels honing uit de champagnestreek, de tijmblaadjes en de hazelnoten.

Stap 3 Snij het stokbrood in dunne sneetjes (2 cm ongeveer) en rooster ze enkele minuten onder de grill.

Stap 4 Besmeer de sneetjes met geitenkaas en verdeel er de notenmengeling over.

Extra Verkruimel als afwerking wat stukjes honingkoek over de bruschetta.

Aperitiefhapje met witte pens,
honingkoek en honing
  • Meli honing uit de champagnestreek
  • 2 witte pensen
  • 4 sneetjes honingkoek
  • Vetstof

Stap 1 Snijd de pens in schijven van 1 cm breed en bak ze met wat vetstof in een pan.

Stap 2 Snij cirkels uit de honingkoek met dezelfde diameter als de pens en leg de schijfjes pens op de schijfjes honingkoek.

Stap 3 Werk af met honing.

Wist je dat…

De Franse bloemenhoning wordt gebruikt om de beroemde peperkoek of pain d’épices van de stad Reims te maken? Het traditionele recept bevat voornamelijk honing, kruidnagel, nootmuskaat, gember en anijs. Zelfs Karel VI van Frankrijk, bijgenaamd le Fou, sprak vol lof over deze lekkernij. Blijkbaar was hij dan toch zo gek nog niet!

De Meli-bloemenhoning uit de champagnestreek weet met zijn zacht fruitige smaak jong en oud te bekoren. Proef de heerlijke honing nu!