NL

/

FR

/

EN
Meli zoekt wereldwijd naar de beste honing en haalt die rechtstreeks bij de imker, met het oog op smaak, kwaliteit en eerlijke handel.

Meli recherche le meilleur miel partout dans le monde en s’adressant directement à l’apiculteur, dans un souci de proposer les meilleures saveurs, sans perdre de vue la qualité, la durabilité et le respect de la nature.

Meli looks for the best honey all over the world and gets it directly from the beekeeper, always considering flavour, quality and fair trade.

De fairtrade honing van Meli
Eerlijke handel als basis

De fairtrade honing van Meli
Eerlijke handel als basis

Onder het motto trade not aid werd meer dan een halve eeuw geleden het fairtrade keurmerk in het leven geroepen. Met als basisidee een samenwerking in plaats van loutere hulpverlening, werden er in talloze ontwikkelingslanden handelscontracten afgesloten. Van koffie over bananen tot natuurlijk ook honing. De ontwikkelingslanden werden waardevolle partners voor talloze bedrijven en consumenten. Ook voor Meli, die een samenwerking startte met Cooperativa Norte Grande uit Argentinië.

De vijf pijlers van de fairtrade honing van Meli

Een weiland in de hooglanden van Tucumán, de bakermat van de Cooperativa Norte Grande.

De herkomst van de honing

Meli koopt de fairtrade honing aan een eerlijke prijs bij de Cooperativa Norte Grande uit het Noorden van het Zuid-Amerikaanse Argentinië. Deze coöperatie bestaat sinds 2002 en telt vandaag de dag net geen 150 leden, verspreid over de provincies Entre Rios, Tucumán en Santa Fé. Elk jaar oogsten de leden samen zo’n 300.000 kg honing.

De economische impact

Meli betaalt een eerlijke, stabiele minimumprijs aan de lokale imkers zodat zij kunnen investeren in de toekomst van hun imkerij. Op die manier kunnen de lokale imkers een realistisch toekomstplan uitstippelen en een vaste inkomstenbron vrijwaren. Dankzij de samenwerking met Meli hebben de imkers en hun families meer zekerheid voor de toekomst.

De minimumprijzen worden jaarlijks door het NGO Fairtrade Labelling Organisations International (FLO) gecontroleerd en bijgeschaafd waar nodig. Deze organisatie controleert eveneens de uitbetaling van de lokale imkers en het goede verloop van de handel.

Bijenkasten onder fruitbomen
die door bijen bestoven worden.

Een bij haalt nectar op een passiebloem, een bloem
die erg vaak voorkomt in Noord-Argentinië.

Een bij haalt nectar op een passiebloem, een bloem die erg vaak voorkomt in Noord-Argentinië.

De ecologische impact

De aanwezigheid van de bijen, en dus van de imkers, heeft een sterke invloed op de lokale biodiversiteit. Bijen zijn namelijk de belangrijkste bestuivers op aarde, ook in de landen waar Meli zijn fairtrade honing haalt. Lokale fruit- en groentetelers varen dus eveneens wel bij de aanwezigheid van de imkerijen. Bijen zorgen evenwel voor een groot deel van de herbebossing van ontboste gebieden, wat op zich weer zorgt voor een betere luchtkwaliteit.

De maatschappelijke impact

Aan het begin van dit millennium groeide de bevolking in het noorden van Argentinië met zo’n 20%. Tegelijkertijd werden er alsmaar meer machines ingezet in de landbouw en werden er ook vaker voedingsstoffen geïmporteerd, met als gevolg dat er een hoge werkloosheid heerst(e). In zulke situatie is een ambacht als imkerij een meer dan welkome inkomstenbron. Eentje met toekomst ook, want de imkerij kan weinig of niet geautomatiseerd worden.

Voor elke kilo honing die de coöperatie verkoopt, krijgen de handelaars een extra bedrag toegekend. Hiermee kunnen ze maatschappelijke beleggingen doen, in opleidingstrajecten investeren en de leefgemeenschap dichter naar elkaar toe laten groeien.

De imkers komen regelmatig samen om de aanpak
en kwaliteit te bespreken.

De imkers komen regelmatig samen om de aanpak en kwaliteit te bespreken.

De impact op de kennis van de lokale bevolking

Vanuit de coöperatieve verenigingen worden er verschillende opleidingen, seminaries en educatieve trajecten aangeboden om verantwoord te imkeren (zonder medicamenten), een betere kwaliteit te verkrijgen en op die manier ook de prijs aan te kunnen zwengelen.

De fairtrade honing is verkrijgbaar in een handige knijpfles (exclusief bij Delhaize). Dankzij z’n multiflorale, zachte smaak overtuigt deze honing elke honingliefhebber.