Meli streeft niet enkel naar de beste kwaliteit voor zijn honing, maar ook voor de natuur van de wilde bijen. Er zijn heel wat soorten wilde bijen in Vlaanderen, maar veel ervan staan onder druk. Het is dan ook dringend tijd dat we deze dieren beschermen! Daarom koos Meli ervoor om samen met Natuurpunt onze wilde bijen een hart onder de riem te steken, verschillende bijenhotels te plaatsen en ook bijenhotels te verkopen aan particulieren. Zo draagt Meli samen met Natuurpunt zijn steentje bij!

 

Bestuivers onder druk

De wilde bijen hebben het vandaag de dag best moeilijk. Ziektes, pesticiden en een monotoon landschap waar alsmaar minder nectar en stuifmeel te vinden is, maken het voor de beestjes niet gemakkelijk om te overleven. En dat is ook voor ons een probleem. Wilde bijen zijn immers, samen met honingbijen, zweefvliegen en heel wat andere insecten, prima bestuivers van gewassen én wilde planten. Zonder bloemen geen bestuivers. En zonder bestuivers geen eten. Zo simpel is dat.

 

Meli beschermt de wilde bijen met maxi-hotels

Om de wilde bijen te beschermen en hen het leven wat eenvoudiger te maken, besloot Meli om in vier bezoekerscentra van Natuurpunt een maxi-bijenhotel te plaatsen. Daarnaast besloot het familiebedrijf om hier naast hun eigen honingproducten ook kleinere, individuele bijenhotels te verkopen met het logo van Meli op. U vindt de maxi-bijenhotels en hotelverkooppunten in Lummen (Schulensmeer), Erps-Kwerps (Groene Vallei), Meerhout (Grote Netewoud), Woumen (De Blankaart). De opbrengst van de verkochte bijenhotels gaat naar de verdere uitbouw van de natuurgebieden ter plaatse.

Door de bijen een geschikte nest- en overwintersplaats te geven, draagt Meli samen met Natuurpunt bij tot de bijendiversiteit, habitatbescherming en uiteraard algemene natuurbescherming in Vlaanderen, een missie die zij al jaar en dag nastreven. Meli biedt namelijk altijd kwaliteitsvolle, pure honing aan zijn klanten, met het oog op de natuur, duurzaamheid en instandhouding van de natuurlijke habitat en diversiteit. Met de bijenhotels zorgt Meli dus niet enkel voor de overleving van de bijen, maar geeft het de bijen ook een plekje om eitjes te leggen. Op die manier garandeert Meli gedeeltelijk het voortbestaan van deze uiterst nuttige diersoorten.

Bed and breakfast voor wilde bijen

Wil je zelf jouw steentje bijdragen aan de bescherming van wilde bijen? Haal je bijenhotel nu in huis of maak zelf eenvoudig een bijenhotel en draag zo bij tot het behoud en de bescherming van de wilde bijen in Vlaanderen. Daarnaast kan je ook kiezen voor bijenvriendelijke planten of bloemen die hen helpen bij de bestuiving. Zo help je wilde bijen al een flink eind op weg!

Wie is Natuurpunt?

Natuurpunt is een onafhankelijke natuurvereniging die al meer dan 80 jaar planten, dieren en hun natuurlijke omgeving beschermt in Vlaanderen. Gesteund door meer dan 106.000 leden zetten 6.000 vrijwilligers en 450 professionele medewerkers zich dagelijks in om bedreigde planten, dieren, biotopen en landschappen te beschermen. Natuurpunt beheert honderden natuurgebieden, brengt mensen in contact met de schoonheid van de natuur en verwelkomt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers in zijn 500 natuurgebieden.