Geschiedenis

Meli door
de jaren heen

De honing van Meli heeft niet enkel een rijke smaak, maar ook een rijke geschiedenis. Een geschiedenis van bijna 100 jaar, waarin een ongelooflijke passie voor smaak en kwaliteit de hoofdrol speelt. Vroeger niet enkel bekend van de honing, maar ook van het Meli Park, het eerste themapark in Europa. Vandaag een hecht familiebedrijf dat telkens weer innovatief uit de hoek weet te komen en stevig inzet op duurzaam ondernemen.

1925
Alberic J. Florizoone: Een geboren ondernemer

De beginjaren van Meli gaan terug tot 1925, toen stichter en bezieler Alberic Joseph Florizoone (°1907) de honing die hij oogstte in de achtertuin van het ouderlijke huis begon te verkopen aan zijn buren, vrienden en familie. De liefde voor bijen zat Alberic in de genen: hij was namelijk de vierde generatie bijenkwekers in de familie. Waar bijenhouden voor de vorige generaties voornamelijk een hobby was, zag Alberic er zijn toekomst in: hij maakte van honing zijn beroep.

Met een advertentie in de lokale krant, waarin de kwaliteiten van honing beschreven stonden, en deur-aan-deur verkoop bij buurtwinkels, zwengelde Alberic de verkoop van zijn honing aan. In geen tijd werd de honing van Meli – toen nog verkocht onder de naam Veurne-Ambacht Honing – een succes en in 1927 sleepte de geboren ondernemer op de Nationale Bijententoonstelling in Leuven twee prijzen in de wacht.

1928
De glazen bijenkast: een wereldprimeur

In 1928 kwam Alberic met het idee om met een glazen bijenkast naar het café van zijn tante te trekken om iedereen te tonen hoe honing gemaakt werd. Hij vertelde de voorbijgangers alles over honing en liet hen proeven van zijn honing.

Op de Internationale Tentoonstelling van Antwerpen in 1932 werd zijn bijenkast als wereldprimeur aangekondigd én bekroond met een gouden medaille. Ook zijn aanwezigheid op het Voedingssalon in Brussel haalde de voorpagina’s van onder andere De Standaard, waar de glazen bijenkast beschreven werd als ‘één der merkwaardigheden van deze tentoonstelling’. Alberic Florizoone was meer dan ooit overtuigd dat er potentieel zat in zijn idee en begon te broeden op het concept dat later Meli zou worden.

1935

Een passie om te delen: de beginjaren van Meli Park

De ambitie van Alberic Florizoone was groot, en dus zocht hij een commerciëlere naam voor zijn honing. Alberic koos voor een anagram voor het Franse woord Miel: Meli. Frans, want honing was voor de Tweede Wereldoorlog vooral een delicatesse voor de gegoede burgerij, en die spraken Frans. Later bleek dat Meli ook gewoon het Griekse woord is voor honing, een knap toeval.

Een nieuwe naam, een opvallend etiket en ook een écht honingparadijs.
Alberic bouwde in Adinkerke namelijk een revolutionair gebouw, ontworpen door kubistisch architect Jozef Denorme. Op Paaszondag 1935 opende het Bijenpaleis de deuren, en trok het direct een massa bezoekers. De heer Florizoone hield de hele dag wandelvoordrachten en in de daaropvolgende dagen, weken en jaren kwam er alsmaar meer volk naar Adinkerke. Met een conferentiezaal, tentoonstellingsruimte, een open ruimte voor bijenkasten en een cafetaria met terras, had Alberic een plek waarin hij bezoekers kon ontvangen en rondleiden in de bijenwereld. Op de kelderverdieping van het gebouw was er een ruimte om honing te slingeren en af te vullen. Dit was het begin van het Meli Park.

1952
Meli Park opent officieel de deuren: een primeur in Europa

Het aantal bezoekers kende een kleine terugval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het Bijenpaleis trok na de oorlog zodanig veel bezoekers dat uitbreiding nodig was. Er kwam een nieuw gebouwencomplex dat uitkeek op het immens populaire vogelpark, rustieke gebouwtjes, een hertenweide, een flamingovijver… Een droom die werkelijkheid werd, want in de daaropvolgende jaren groeide het park, onder de naam Meli Park, uit tot dé trekpleister van de Belgische kust.

Over de jaren heen werd het park verder uitgebreid met attracties als het Sprookjesbos, een goed gevulde dierentuin, de dansende fonteinen, de Apirama, Carioca, Splash, monorail en nog zoveel meer. En zo werd Alberic Florizoone – zonder dat het ooit het doel was – een pretparkpionier in Europa. Met een groeiende economische welvaart werd vrije tijd alsmaar belangrijker voor de Europeanen en elke dag werden er in het Meli Park grote groepen ontvangen. Zelfs vanuit Frankrijk, Duitsland en Engeland zakten families en klassen af naar het Meli Park. Een succes waar de familie Florizoone vandaag de dag nog steeds trots op is.

In 1999 werd Alberic Florizoone postuum – hij overleed in 1992 – gehuldigd voor zijn pionierwerk. Zijn foto prijkt in de Hall of Fame van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) naast die van Walt Disney en Anton Pieck. Om zich meer te focussen op de core business, honing en honingproducten, verkoopt de familie Florizoone in datzelfde jaar het park aan Studio 100. Na een grondige rebranding gaat het park verder onder de naam Plopsaland.

1955

Meli wordt een nationaal merkartikel

Het honingbedrijf barstte in Adinkerke uit zijn voegen door het succes van het park, maar ook door de aanstormende grootdistributie en eerste supermarkten. Het wordt daarnaast alsmaar moeilijker om heel België te voorzien in honing vanuit Adinkerke. Meli groeit uit zijn lokale jasje en verhuist de afvulinstallaties en opslag van Adinkerke naar Brussel, waar ook de importambities van Alberic gerealiseerd konden worden. Hij wou namelijk het hele jaar door voldoende honing kunnen aanleveren, en aangezien honing een winters product was in België, ging hij wereldwijd op zoek naar honing. In de jaren zestig en zeventig groeide Meli mee met de Belgische distributie en werd de honing van Meli een nationaal merkartikel.

1958

Meli paviljoen op de wereldtentoonstelling Expo 58

Tijdens de Wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel bouwde Meli naast Vrolijk België een groot paviljoen van maar liefst 1.200 m2 met o.a. de attractie De Wonderbare Bijenkorf, de Watersymfonie en een verkoopstand met Meli-producten. Nadien baatte Meli op deze locatie aan de voet van het Atomium het stadspark Meli Heizel uit tot 1986. Vandaag de dag vind je op deze plek Bruparck met Mini-Europa en Kinepolis.

1995
De Meli knijpfles maakt haar intrede & Meli gaat terug naar de roots

In 1995 bleek uit een marktanalyse dat er alsmaar meer vloeibare honing geconsumeerd werd. Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de klant, introduceerde Meli de knijpfles. Dankzij het gebruiksgemak in de keuken kent de verkoop een stevige boost. Meli valt hiermee op in het buitenland en betreedt zo de internationale markt.

In het gebouw in Brussel bleek er te weinig draagvlak te zijn voor de internationale groei van Meli. Uitbreidingsmogelijkheden waren er niet, want het gebouw stond geïnventariseerd als erfgoed. Meli ging dus op zoek naar een nieuwe locatie, en hierbij kwam Veurne opnieuw in het vizier. Zodoende trok Meli terug naar z’n thuisbasis.

Meli opent in 1997 in Veurne (België) één van de nieuwste honingafvulbedrijven in Europa. 4.660 m² , uitgerust met hoogstaande honing-technologie waaronder de eerste volautomatische afvullijn voor knijpflessen. In hetzelfde jaar nog wordt de Meli-honing erkend door diverse kwaliteitsinstituten.

2008
Meli investeert volop: ecologie boven op de bedrijfsagenda

Meli investeert in de daaropvolgende jaren onder andere in 3000m2 bedekking in zonnepanelen en een wateropslagtank voor de ophaling van koolstofrijk afvalwater (in samenwerking met waterzuiveringsmaatschappij Aquafin). Ook wordt er heel wat geïnvesteerd in productie, opslagruimte, kwaliteitscontrole en intern laboratorium.

2018
NMR-machine voor kwaliteitsgarantie

Al sinds 1925 draagt Meli kwaliteit hoog in het vaandel. Zo heeft Meli een eigen laboratorium waar er dagelijks analyses uitgevoerd worden. In 2018 werd er bijkomend geïnvesteerd in een NMR-machine (Nuclear Magnetic Resonance). Dankzij dit stukje spitstechnologie kan de zuiverheid en traceerbaarheid van de honing gegarandeerd worden.

De NMR-machine kan men het beste vergelijken met een voedselscan: ze maakt een identiteitskaart van elke Meli-honing en garandeert zo te allen tijde de authenticiteit, de kwaliteit, versheid en afkomst. Meli honing wordt dus zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd. 

2019

Meli anno 2019

Meli is nog steeds een hecht familiebedrijf, en dat al bijna 100 jaar! De eenmanszaak van Alberic groeide uit tot een middelgrote Europese speler waar vandaag meer dan vijftig vaste werknemers werkzaam zijn. Het state of the art bedrijventerrein bestrijkt ondertussen 14035 m2 .

Anno 2019 ligt de focus niet enkel op topkwaliteit, maar ook op bewuste omgang met milieu, maatschappij en mens. Na bijna 100 jaar staat Meli nog steeds voor één en al natuur.

2021
Meli neemt het Nederlandse honingbedrijf de Traay over

Fantastisch nieuws voor de liefhebbers van honing, want Meli neemt het Nederlandse honingbedrijf de Traay over. De grootste Nederlandse honingmaker staat vooral bekend om z’n biologische honing, Bee honest cosmetics en passie voor bijen. De overname combineert de synergie en complementariteit van twee hechte familiebedrijven met innovatie als doelstelling.

De Traay blijft actief onder zijn naam en vaart een eigen koers vanuit Lelystad. Zo wordt het productgamma behouden en is er veel respect voor elkaars eigenheid en cultuur. Samen hebben we de ambitie om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een breed assortiment kwaliteitshoning. Van het West-Vlaamse Veurne tot in Lelystad!

Meli investeert 300.000 euro in nieuw laboratorium
Om aan de groeiende vraag naar honing te voldoen, investeert Meli – de grootste honingverwerker van de Benelux – 300 000 euro in een gloednieuw laboratorium. Experten analyseren er per jaar zo’n 1400 honingstalen en zorgen er met de nieuwste technologieën voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Op 7 oktober 2021 stierf Marthe Florizoone – Van Doren, weduwe van Alberic Florizoone. Samen waren ze de stichters en bezielers van het Meli Park en Meli nv. In dankbaarheid voor hun werk en leven, wordt het honingbedrijf met een enorme passie en liefde voor mens, bij en natuur voortgezet.