Meli park

Oh waar is de tijd van het Meli Park? Ook bij Meli dragen we het attractiepark nog steeds in ons hart. Wat in 1935 begon als een informatieve tentoonstelling over bijen en honing, groeide uit tot een honingparadijs en heus pretpark. Anno 21e eeuw staat Meli Park voor veel mensen gelijk aan mooie herinneringen: warme familiedagen, leuke klasuitstappen en razendsnelle attracties. Ga je mee terug in de tijd? 

In 1925 begon de 18-jarige Alberic Florizoone met de weekendverkoop van zijn eigen honing. De liefde voor bijen zat Meli-oprichter Alberic Florizoone in de genen. Hij was namelijk al de vierde generatie bijenkwekers in de familie. Onder de naam Veurne Ambacht startte de jonge ondernemer zijn verkoop, verwijzend naar de streek van herkomst: de Westhoek rond Veurne.

Tien jaar later, rond 1935, werd het honingbedrijf Meli geconcretiseerd en opende Alberic ook een cafetaria met conferentieruimte en speeltuinen op een terrein in Adinkerke. Zijn doel? Honing meer bekendheid geven. In die tijd was het natuurproduct namelijk vrij onbekend bij de gewone man. De bezoekers konden er de kolonie van dicht bestuderen in glazen bijenkasten en de ruimte bezoeken waar honing geslingerd werd en bokaaltjes gevuld werden. Alberic Florizoone gaf er uitvoerige rondleidingen waarbij hij zich met opzet liet steken door één van zijn bijen en de bezoekers alles vertelde over de huishouding binnen een bijenkolonie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Meli noodgedwongen alle commerciële activiteiten stopzetten. In het gebouw kwartierden namelijk de soldaten van de bezetter. Na de bevrijding namen de bijen en honing opnieuw hun rechtmatige plaats in, en stilaan kwamen ook de bezoekers terug. Pas in 1952 werd de volgende grote stap gezet: de transformatie van een veredelde afspanning naar een groot internationaal vogelpark…

Het was pas in 1952 dat het eigenlijke Meli Park ontstond. Het oorspronkelijke gebouwencomplex werd uitgebreid met drie feestzalen. Er werd ook een exotisch vogelpark gecreëerd in de prachtig aangelegde tuin. Over de jaren die volgden, werd Meli Park stilaan een begrip voor honing, familiefeesten en een ontspannen, leerrijk dagje uit.

In de jaren 60 breidde het park regelmatig uit. Er werden schoolreizen voor kinderen gepland, maar ook volwassenen zakten in groep af naar het vrijetijdspark. Ook de Fransen ontdekten Meli Park en zorgden op zondagavond vaak voor overvolle wegen tussen Veurne en Ieper, tot aan de Franse grens.

In de jaren 70 ontstonden er meerdere parken met telkens andere, nog grotere attracties: Bobbejaanland, Bellewaerde en Walibi. De vrije tijd nam toe en het grote publiek kwam er zich graag vermaken. Met de komst van Euro Disney in Parijs, begin jaren 90, veranderde het parkbeeld drastisch. Parken werden big business en bezoekers werden echte toeristen.

Eind 1999 besloot de familie Florizoone hun Meli Park over te laten aan Studio 100 om zo zelf meer te kunnen inzetten op het honingverhaal van Meli. De toekomst als kind- en familievriendelijk park werd met de verkoop aan Studio 100 veiliggesteld. Een strategische keuze, die ondertussen de juiste bleek te zijn.

WEETJE

De merknaam Meli werd gekozen als woordspeling op het Franse miel. Pas later ontdekte Alberic Florizoone dat het Griekse woord voor honing ook meli is.

Het originele hoofdgebouw van Meli Park in 1935, geïnspireerd door de Franse architect Le Corbusier. Links stonden tal van bijenkasten: de zuidwaartse gevel diende dan ook als vlieggat.

De verkoopzaal in 1946. Hier konden bezoekers na de rondleiding honing kopen.

Na het educatieve bezoek konden bezoekers genieten van een familiemoment op het terras. Kinderen konden zich dan weer uitleven op de speeltuin, in het doolhof of de minizoo.

In de jaren vijftig werd Meli steeds meer geliefd als uitstap voor scholen en groepen.

Eerste kleurenfoto van het hoofdgebouw

Enkele sfeerbeelden

De fantastische attracties van Meli

Vogelpark

Deze prachtige tuinen in Franse stijl met de flamingovijver aan het hoofdgebouw stonden symbool voor het Meli Park. Heel wat exotische vogels werden hier voor het eerst voorgesteld in België. Voor heel wat kinderen uit de grootsteden was het contact met dieren een echte belevenis.

In de jaren vijftig en zestig werd Meli onder meer beroemd om zijn sfeervolle avondverlichtingen. Vooral Engelsen kwamen vanuit Oostende om te genieten van de mysterieuze, avondlijke sfeer die er in het park hing.

Parrot Jungle

Een kleurrijke hal waarin er elke dag verschillende papegaaienshows plaatsvonden met maar liefst 14 parrot performers. In de jaren 80 werd het decor vernieuwd en kreeg de attractie de naam Jungle Fantasy.

Apirama

In 1979 was De Wonderbare Bijenkorf, de oude bijenshow van Expo 58, aan vernieuwing toe en werd er een nieuwe attractie gecreëerd: Apirama, wat kijken naar de bijen betekent.

Het was een boottocht doorheen het wervelende leven van een bijenkolonie. Eerst maakte je een tocht doorheen de korf om dan, samen met een zwerm bijen, de zomerse natuur in te duiken. De apotheose was een hommage aan de bijenkoningin.

Deze attractie was de meest typische voor het Meli Park. Miljoenen bezoekers houden aan deze 8 minuten durende bootvaart een prettige herinnering over.

Het Meli-bijtje werd gecreëerd bij de opening van deze attractie en was vanaf dan overal aanwezig.

Splash

In 1989 opende eerste minister Wilfried Martens deze nieuwe waterattractie. In het decor van een middeleeuwse burcht raasde het bootje van een hoge toren naar beneden via een waterweg. Om beneden met een enorme splash te eindigen.

Sprookjestuin

In 1954 werd een avontuurlijke tuin aangelegd waarin heel wat sprookjes aan bod kwamen. Doorheen de jaren werden regelmatig nieuwe elementen toegevoegd, opgefleurd of vernieuwd.

Charmant was het stadje van Hamelen, waarin er in de huisjes scènes uitgebeeld werden uit vroegere tijden.

Monorail

In 1972 werd een groot deel van het toenmalige Meli Park doorkruist met een monorail. Miljoenen gasten hebben Meli zo vanuit de lucht opnieuw kunnen ontdekken.

Dansende fonteinen

In 1956 werd vanuit Berlijn een wereldattractie binnengehaald. Het was een harmonisatie van geluid, licht, kleur en bewegende waterstralen. Het Meli Park presenteerde deze attractie eerst in de sprookjestuin, daarna in de grote inkomhal.

In 1996 kreeg deze populaire attractie een tweede leven binnen de bekende aqualasershow van Meli. De herinneringen aan deze attractie is bij velen nog heel levendig aanwezig.

Carioca

In 1984 werd op de nieuwe terreinen het avonturenspeelplein Carioca geopend. Er waren twee speelzones: één voor kinderen tot 8 jaar en één voor oudere kinderen.

Tuf tuf express

Genieten van een rustig ritje doorheen het groene Meli Park met dieren in vrijheid. Het was een attractie op zich om de dieren te voederen.

Piraat

De Piraat is een attractie uit het jaar 1978. Hierin konden 56 personen plaatsnemen voor een wilde schommelbeurt met gegarandeerde buikkriebels en veel plezier.