Meli park

Oh waar is de tijd van het Meli Park? Ook bij Meli dragen we het attractiepark nog steeds in ons hart. Wat in 1935 begon als een informatieve tentoonstelling over bijen en honing, groeide uit tot een honingparadijs en heus pretpark. Anno 21e eeuw staat Meli Park voor veel mensen gelijk aan mooie herinneringen: warme familiedagen, leuke klasuitstappen en razendsnelle attracties. Ga je mee terug in de tijd? 

Ontstaan
Het ontstaan van Meli Park

1925, de liefde voor de bijen zat Meli-oprichter Alberic Florizoone in de genen. Hij was namelijk al de vierde generatie bijenkwekers in de familie.

Het prille begin van het honingbedrijf Meli startte in 1935 met de opening van een cafetaria met conferentieruimte en speeltuinen op een terrein in Adinkerke.

In die tijd was honing vrij onbekend bij de gewone man. Om dit natuurproduct meer bekendheid te geven, werd een groot gebouw opgetrokken, met binnenin een voordrachtzaal en een cafetaria. Ook de ruimte waar de bokaaltjes met honing gevuld werden, kon bezocht worden. Buiten waren er terrassen rond een vijver, een speeltuin voor de kinderen, een doolhof en een mini zoo.

De merknaam Meli werd gekozen als woordspeling op het Franse miel. Pas later ontdekte Alberic Florizoone dat het Griekse woord voor honing ook meli is.

Historiek
Historiek

Het was pas in 1952 dat het eigenlijke Meli Park ontstond. Het oorspronkelijke gebouwencomplex werd uitgebreid met drie feestzalen. Er werd ook een exotisch vogelpark gecreëerd in de prachtig aangelegde tuin. Over de jaren die volgden, werd Meli Park stilaan een begrip voor honing, familiefeesten en een ontspannen, leerrijk dagje uit.

In de jaren 60 breidde het park regelmatig uit. Er werden schoolreizen voor kinderen gepland, maar ook volwassenen zakten in groep af naar het vrijetijdspark. Ook de Fransen ontdekten Meli Park en zorgden op zondagavond vaak voor overvolle wegen tussen Veurne en Ieper, tot aan de Franse grens.

In de jaren 70 ontstonden er meerdere parken met telkens andere, nog grotere attracties: Bobbejaanland, Bellewaerde en Walibi. De vrije tijd nam toe en het grote publiek kwam er zich graag vermaken. Met de komst van Euro Disney in Parijs, begin jaren 90, veranderde het parkbeeld drastisch. Parken werden big business en bezoekers werden echte toeristen.

Eind 1999 besloot de familie Florizoone hun Meli Park over te laten aan een grote Vlaamse mediagroep. De toekomst als kind- en familievriendelijk park was hiermee veiliggesteld.

Vogelpark

Vogelpark

Deze prachtige tuinen in Franse stijl met de flamingovijver aan het hoofdgebouw stonden symbool voor het Meli Park. Heel wat exotische vogels werden hier voor het eerst voorgesteld in België. Voor heel wat kinderen uit de grootsteden was het contact met dieren een echte belevenis.

In de jaren vijftig en zestig werd Meli onder meer beroemd om zijn sfeervolle avondverlichtingen. Vooral Engelsen kwamen vanuit Oostende om te genieten van de mysterieuze, avondlijke sfeer die er in het park hing.

Apirama
Apirama

In 1979 was De Wonderbare Bijenkorf, de oude bijenshow van Expo 58, aan vernieuwing toe en werd er een nieuwe attractie gecreëerd: Apirama, wat kijken naar de bijen betekent.

Het was een boottocht doorheen het wervelende leven van een bijenkolonie. Eerst maakte je een tocht doorheen de korf om dan, samen met een zwerm bijen, de zomerse natuur in te duiken. De apotheose was een hommage aan de bijenkoningin.

Deze attractie was de meest typische voor het Meli Park. Miljoenen bezoekers houden aan deze 8 minuten durende bootvaart een prettige herinnering over.

Het Meli-bijtje werd gecreëerd bij de opening van deze attractie en was vanaf dan overal aanwezig.

Splash

Splash

In 1989 opende eerste minister Wilfried Martens deze nieuwe waterattractie. In het decor van een middeleeuwse burcht raasde het bootje van een hoge toren naar beneden via een waterweg. Om beneden met een enorme splash te eindigen.

A.J. Florizoone onthult samen zijn vrouw Marthe Van Doren de gedenkplaat aan de esdoorn, voor de gelegenheid aangeplant.

Sprookjestuin

Sprookjestuin

In 1953 werd een avontuurlijke tuin aangelegd waarin heel wat sprookjes aan bod kwamen. Doorheen de jaren werden regelmatig nieuwe elementen toegevoegd, opgefleurd of vernieuwd.

Charmant was het stadje van Hamelen, waarin er in de huisjes scènes uitgebeeld werden uit vroegere tijden.

Monorail
Monorail

In 1972 werd een groot deel van het toenmalige Meli Park doorkruist met een monorail. Miljoenen gasten hebben Meli zo vanuit de lucht opnieuw kunnen ontdekken.

Dansende fonteinen
Dansende fonteinen

In 1956 werd vanuit Berlijn een wereldattractie binnengehaald. Het was een harmonisatie van geluid, licht, kleur en bewegende waterstralen. Het Meli Park presenteerde deze attractie eerst in de sprookjestuin, daarna in de grote inkomhal.

In 1996 kreeg deze populaire attractie een tweede leven binnen de bekende aqualasershow van Meli. De herinneringen aan deze attractie is bij velen nog heel levendig aanwezig.

Carioca
Carioca

In 1982 werd op de nieuwe terreinen het avonturenspeelplein Carioca geopend. Er waren twee speelzones: één voor kinderen tot 8 jaar en één voor oudere kinderen.

Tuf tuf express
Tuf Tuf Express

Genieten van een rustig ritje doorheen het groene Meli Park met dieren in vrijheid. Het was een attractie op zich om de dieren te voederen.

Piraat
Piraat

De Piraat is een attractie uit het jaar 1978. Hierin konden 56 personen plaatsnemen voor een wilde schommelbeurt met gegarandeerde buikkriebels en veel plezier.