Hoe wordt honing gemaakt?
Kunnen alle bijen honing maken?
En wat doet een imker nu eigenlijk?
een indrukkende samenwerking
In de geschiedenis is er heel wat terug te vinden over bijen en bijenhouderij. Zo zouden de Maya’s in Zuid-Amerika al duizenden jaren voor de Europeanen bijen gehouden hebben. Ook in het Oude Egypte, zo’n 4500 jaar geleden, was honing populair, en 1500 jaar later kwamen de eerste imkers in China. In Europa werd bijenteelt pas later gangbaar, ongeveer in de middeleeuwen.
Honing heeft eigenlijk geen vervaldatum. Het beste bewijs hiervoor is de honing die men vond in de graven van verschillende Egyptische farao’s. Die was 3000 jaar na datum nog steeds eetbaar, ongelooflijk toch?
De bijenkorf is onderverdeeld in verschillende compartimenten – ook wel ramen genoemd. Vroeger was er geen manier om de honing te scheiden van de bijen en hun broed, waardoor er heel wat bijen stierven bij de oogst. Niet echt bijvriendelijk natuurlijk, en dus ontwikkelde de Amerikaanse dominee Langstroth in de negentiende eeuw een bijenkast met verplaatsbare ramen. Op die manier kan de honing geoogst worden zonder de bijen te storen of te doden.
De honing van Meli: zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd
Meli levert jaarlijks meer dan 11.200 ton honing aan zowel retail, foodservice als voor de industrie.
Helaas is de honingcapaciteit in België te klein om Meli hierin te voorzien. Daarom gaat Meli wereldwijd op zoek naar de beste honing, rechtstreeks van bij de imker, met het oog op respect voor de natuur, kwaliteit, duurzaamheid en smaak.
Wat is de energiewaarde van honing?
Honing bevat natuurlijke suikers, fructose en glucose. Dankzij z’n krachtige zoetwaarde moet je er minder van gebruiken t.o.v. suiker.
De voedingswaardemeter van 100 g honing ziet er als volgt uit:
- Energie (kJ) 1340
- Energie (kcal) 320
- Verteerbare koolhydraten (g) 79.3
- Waarvan suikers (g) 79.3
- Vetten (g) 0.1
- Voedingsvezels (g) 0.7
- Natrium (g) 0.006
- Vitaminen en mineralen aanwezig
- Antioxidanten aanwezig
Hoe bewaar je honing?
Honing is een natuurlijk product dat kan kristalliseren. Verwarm jouw gekristalliseerde honing au bain-marie en je honing zal opnieuw vloeibaar worden.
Mag mijn baby honing eten?
Net als rauwe melk, is honing niet aanbevolen voor een zuigeling. Honing wordt niet gepasteuriseerd, waardoor er sporen van stoffen (o.a. botulisme) kunnen inzitten die voor baby’s gevaarlijk zijn. Het darmenstelsel van een baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld is en kan de gevaarlijke stoffen niet filteren. Daarom raden we honing af voor kinderen jonger dan één jaar.
Mag ik als diabeet honing eten?
Diabeten moeten suikerpieken vermijden. Aangezien honing een samenstelling is van natuurlijke suikers moeten diabeten opletten met de hoeveelheid, net als bij gewone suiker of ahornsiroop. Indien je hier meer informatie over wenst, raden we je aan om dit te bespreken met je huisarts, diëtist of specialist.