40 min
4 personen

Ingredients

  • 2 el rode wijnazijn
  • 6 el olijfolie (Extra Vierge)
  • 100 g roquefortkaas
  • 1 bussel fijngesneden bieslook
  • 2 handjes walnoten (in stukjes)
  • 2 handjes radicchio
  • 4 bussels veldsla
  • 250 g gerookt spek (in blokjes) / vegetarisch alternatief: 250 g oesterzwammen
  • olijfolie
  • 2 el mosterd
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 sneden ciabattabrood, in kleine blokjes gesneden
  • 1 el tijmhoning

Step 1

Plaats een grote braadpan op een hoog vuur. Giet wat olijfolie in de pan eens ze heet is. Snijd de spekjes in blokjes van ongeveer 1 cm en gooi ze in de pan. Laat even bakken. Liever geen spekjes? Scheur de oesterzwammen in de lengte en snijd ze in plakjes. Kruid ze met peper en zout en bak ze op een laag vuur in zonnebloemolie. 

Step 2

Zet het vuur iets lager en doe het brood in de pan. Bak tot de croutons de smaak van de spekblokjes/oesterzwam volledig hebben opgezogen en mooi krokant en goudbruin zijn.

Step 3

Doe de extra virgin olijfolie, rode wijnazijn, mosterd, tijmhoning en het snufje zout en peper in een goed afsluitbare pot. Sluit de pot goed af en schud. Proef even van het mengsel. De dressing mag op dit moment nog iets te zuur smaken, want de smaak van het spek of de oesterzwammen komt er nog bij.

Step 4

Leg de slabladeren op een grote schotel, scheur de radicchio erbij en giet de heerlijke, dikke dressing eroverheen. Strooi het grootste deel van de walnoten en de bieslook over de salade en voeg ook de croutons en spekblokjes of oesterzwammen toe. Meng alles nog even goed door elkaar.

Step 5

Verkruimel de roquefort op je salade. Strooi de rest van de walnoten en bieslook over de salade heen. Smullen maar!